Att tänka på när du ska bygga hus!

Gör research, hör med vänner och kartlägg behoven. Det är några grundregler att ha med sig när man går in i ett byggprojekt som nybörjare. För att göra processen lite enklare har vi på Hem och Design har samlat ihop våra bästa tips när du ska bygga hus!

Bygga hus

Tips när du ska bygga hus!

Många drömmer om att bygga sitt eget hus. Med ett egendesignat hus kan man skräddarsy hemmet efter egna behov och estetiska önskemål. Dessutom får du ett hem som är unikt. Att bygga hus är något kul och spännande, men det kan dock föra med sig en del utmaningar. Nedan listar vi våra bästa tips för att göra processen enklare!

Vilka behov?

Första steget är att fundera över vilka behov man har, både idag och imorgon. Funderar ni på att skaffa barn eller har barn som börjar bli stora och snart vill flytta hemifrån? Då kanske huset behöver anpassas därefter. Glöm inte att tänka långsiktigt både när det kommer till det estetiska och praktiska. Mode, trender, förutsättningar och behov ändrar sig med tiden. När du väl byggt drömhuset vill du kunna bo kvar och trivas i många år.

Budget

Fundera över vad ditt nya hus får lov att kosta? Börja med att räkna fram vilka kostnader din privatekonomi klarar av och gör därefter en boendekalkyl. Ett tips är att använda bankernas egna verktyg som du enkelt kan hitta på deras hemsidor. Det är bra om du redan i ett tidigt skede kontaktar din bank för att få reda på hur mycket pengar du verkligen får låna.

Val av tomt

Var du ska bygga ditt hus beror så klart på dina önskemål om vad du vill ha nära till. Kanske väger närhet till naturen högre än närhet till köpcentrum? Utgå från vad som är viktigt för dig.

Skaffa inspiration

Att bygga villa ska även vara kreativt och roligt. För att få fantasin att flöda är det bra att kontinuerligt leta efter inspiration när du ska bygga nytt hus. Gå på visning av både äldre och nya hus och fundera över vad just du letar efter. Känn efter vilken typ av design och arkitektur är det som tilltalar just dig. Ett tips är att besöka hemsidor och läsa kataloger från olika husföretag för att jämföra olika stilar och byggnadssätt. Dessutom finns det idag fantastiska sociala medier-plattformar som fungerar som inspirationskällor, såsom Instagram och inte minst Pinterest. På Pinterest kan du spara ner alla dina inspirationsbilder för att få en helhetsbild av ditt drömhus. Denna funktion finns nu även på Instagram där du kan spara de bilder du tycker om i en och samma mapp.