Tyger designade för att absorbera ljud

Höga ljudnivåer kan påverka både hälsa och välbefinnande negativt. För att motverka detta och för att skapa en behaglig ljudmiljö är det viktigt att tänka igenom tygers materialval och dess absorberingsförmåga. Med rätt typ av textil kan man uppnå harmoni och lugn i vilket utrymme som helst!

Läs mer om ljuddämpande tyger

Gardiner som tillför behaglig ljudmiljö

För att förbättra ljudnivån i ett rum vill man helt enkelt försöka hindra så att ljud, exempelvis från röster, inte studsar emot en hård yta direkt, utan till en mjukare yta. Detta löser man enkelt med ljudabsorberande gardiner.

Att använda sig av ljuddämpande gardiner är ett kostnadseffektivt alternativ för att förbättra akustiken i rummet. Textil är ett utmärkt material att komplettera andra ljudabsorberande lösningar, samtidigt som man reglerar ljuset i rummet. På marknaden finns det flera olika typer av absorberande tyg som är utformade för att kontrollera ljudförhållanden i olika utrymmen.

Så fungerar ljudabsorberande gardiner

När ett ljud uppstår så färdas det genom luften i form av vågor, ljudvågor. När ljudvågorna når fram till något som bryter dess framfart, till exempel en vägg, en stolpe eller något annat som hindrar vågornas väg, så delas vågen upp i tre delar. Den första delen av ljudet kommer att studsa mot objektet och tillbaka ut i luften igen. Andra delen kommer absorberas av objektet och den sista delen kommer att tränga rakt genom objektet. För att uppnå en behaglig ljudmiljö använder man sig av ljuddämpande material som absorberar onödigt ljud. Vi uppfattar nämligen bara det ljud som lyckas nå fram till våra öron.

Ljudabsorberande gardiner fungerar helt enkelt så att oljud ”fastnar” mellan gardinens olika tyglager. Det förhindrar att ljudet går i genom gardinen. Dock är det inte alla frekvenser av oljud som blockeras av gardinen, men när det resterande oljudet kommer in i rummet så absorberar gardinen ekot och dämpar ljudet och gör atmosfären i rummet tystare. Detta kommer att göra att rummet blir mycket behagligare att vara i, än om man inte tillfört gardiner.

Utöver val av tyg så är det också viktigt att välja rätt typ av gardinupphägning till ditt ljuddämpande tyg. Ju mer veck gardinupphägningen har ju mer ljud fångas upp och dämpas.