Köpa gardiner och persienner – bra och dåligt

Ska du ha rullgardin eller persienner i ditt hem? Det är en fråga som många ställer sig. Det finns både fördelar och nackdelar med rullgardin och persienner. Vad du väljer beror på dina egna behov.

Mer om att köpa gardin & rullgardiner.

Persienner och rullgardiner

Läs mer om persienner här.

Rullgardin i ditt hem

Rullgardiner kommer i många olika former och i många versioner med olika tjocklek. Om du vill få ditt sovrum eller vardagsrum helt mörkt är rullgardin ändå det bästa valet.  Då är en mörkläggningsgardin det klara valet. Vill du ha en rullgardin som släpper in lite ljus i ditt rum men hindrar mot solens strålar är en screenrullgardin rätt val.

Fördelen med rullgardiner är alltså att du kan få helt mörkt i ditt rum. Rullgardiner hindrar också strålar från att komma in i ditt rum vilket gör att det blir svalare i rummet. En nackdel med rullgardin kan istället sägas vara att du inte kan justera hur mycket ljus som kommer in.

Persienner i ditt hem

Persienner har istället för ett tyg, som rullgardiner, lameller som gör att du själv kan justera hur mycket ljus som släpps in.

Persiennerna kommer i olika former. En persienn som sätts mellan glasrutorna är ett exempel och de mer traditionella persiennerna av trä ett annat. Persiennerna i trä har den senaste tiden ökat i popularitet. Vill du ha en persienn som är billigare i priset är det bra att ta en titt på vilka mellanglaspersienner som finns.

Fördelarna med persienner är att du kan välja ljusinsläppet. De är även sedda som snygga. Nackdelar är istället att du inte kan få helt mörkt samt att värmen inte hålls ute som med rullgardiner.