Ibland kan det vara bäst att låta eternitfasaden sitta kvar

Sedan 1977 så tillverkas det inte längre eternitplattor för tak och fasader, men det finns förstås fortfarande gott om hus från 1970-talet som har det här materialet, och när man inser att taket eller fasaden börjar se trist ut så kan man ju fundera på om det är värt att byta ut eternitfasaden, vilket kräver eternitsanering & asbestsanering, eller om man kanske bara ska måla om. Vad man ska göra beror förstås en hel del på hur man känner för eterniten, men om det är hälsan man oroar sig för så är det inte en anledning till att börja plocka loss eternitplattor då de sällan utgör någon fara för de som bor i huset.

Styrkan i en eternitfasad

Eterniten fick sitt namn från engelskans eternity och det beror på att det här cementmaterialet är otroligt starkt, så starkt att man skulle kunna ha det som fasad eller tak för evigt. Dessutom så är eterniten brandfast och det är verkligen en tillgång. Många tycker också att en eternitfasad är vacker och numera så börjar det talas om att bevara den här typen av hus då de har fått ett kulturvärde. Nu är det förstås så att eternitfasaden som täcks av mossa och fula märken inte längre är så attraktiv, men då kan man faktiskt rätt enkelt måla om för att få skönheten tillbaka.

Hälsofaran

En eternitplatta som är hel är inte farlig för människor. Ämnet asbest frigörs först då man borrar, bryter eller på annat sätt förstör plattan så att den dammar. Det här dammet är farligt och var det som ledde till att man slutade producera materialet. Men även om du vid något enstaka tillfälle behöver borra i eterniten så är det här inte skäl till oro. Man måste nämligen utsättas för dammet regelbundet för att det ska ha någon påverkan.

Men, och det finns ett stort men, man kan inte börja plocka loss eternitfasaden hursomhelst och slänga den bakom huset. Dammet är en hälsofara och man måste arbeta på rätt sätt och sedan ta plattorna till miljöstationen där man får betala för detta. För många så blir det nödvändigt med professionell hjälp, men även om man väljer att plocka loss plattorna själv så är det väldigt viktigt att man gör detta varsamt och med ett professionellt skydd för näsa och mun.

Plocka bort eller måla

Med tanke på allt det arbete som krävs för att plocka bort eternitfasaden så är det nästan enklare att varsamt göra rent (absolut inte med högtryckstvätt!) för att sedan lägga på ett lager färg. Det här kostar mindre och tar dessutom mindre tid.