Entreprenad eller lösvirke

När du ska bygga ditt hus är det inte alltid lätt att veta vilken väg man ska välja, det finns flera alternativ men ingen av de är riktigt bäst utan alla har sina fördelar och nackdelar. Här kommer du får en större inblick i vad de olika alternativen innebär.

Om du är helt ny till ett husbygge kanske du inte vet vad en entreprenad är, den lätta förklarningen är att en entreprenad är ett företag du anlitar som tar hand om hela husbygget, de ansvarar för inköp av material och hela byggprocessen, det är ofta så att du väljer bland olika kataloghus som du sedan kan göra justeringar och tillägg på. Ett hus byggt i lösvirke innebär att du själv leder bygget, du står för inköp av material osv men du har även ansvar för projektet.

Fördelen med lösvirke är att du får mer frihet i bygget, du kan prioritera det du tycker är viktigt och komma på egna unika lösningar. Oftast kan det krävas en del erfarenhet och kunskap för att kunna ta sig ann ett bygge med lösvirke men det kan även leda till att man lättare kan spara in en del pengar under byggets gång.

Att välja entreprenad kan vara ett lättare val om man inte har så mycket tid att lägga på bygget eller saknar erfarenheten som krävs. Du får då välja något av de färdiga modellerna de har på hus och sedan byggs det i en fabrik och ställs på din tomt. Fördelen med detta är att det oftast har en jämn kvalitet men däremot får du inte lika stor frihet då vissa val begränsas för att de ska passa, det är även svårt att spara pengar på material osv då det redan är bestämt vilka val man har.